MAAK KENNIS MET DE INITIATIEFNEMERS
IN GESPREK MET
Piet-Hein woont
met zijn gezin
sinds 2018 op
de Veemarkt

Hij wilde graag mensen in de buurt leren kennen. Dat was zijn drijfveer om met een buurtinitiatief aan de slag te gaan. Hij is nu een van de begeleiders van Veemarkt Samen en Veemarkt Deelt.
​
We hebben de ambitie om te streven naar maximaal woongeluk
​
“Laatst heb ik mijn eigen CO2 voetafdruk onderzocht. Ondanks dat mijn huis volledig geïsoleerd is, gebruik maak van een warmtepomp en zonnepanelen, verbruik ik nog veel stroom en gas. Mijn eigen voetafdruk is nog te hoog. En dan ben ik er bewust mee bezig! Vanuit buurtinitiatief hoop ik dat meer mensen gaan nadenken over hun eigen CO2 voetafdruk. Voor mij is het opwekken van groene stroom een thema dat mij persoonlijk erg interesseert. Ik vind het leuk om te onderzoeken wat de mogelijkheden zijn van zonnepanelen op het dak van de brandweer in de buurt, wat een geschikte maat is van een windmolen en wat de mogelijkheden van aardwarmte zijn. Ik kijk graag naar de mogelijkheden, wat kan wel en wat kan niet.”
Veemarkt Samen & Veemarkt Deelt
​
“We hebben een buurtfonds voor de wijk opgezet, om de wijk groener, socialer en duurzamer te maken. Met de buurtcoöperatie Veemarkt Samen hebben we de ambitie maximaal woongeluk te creëren. Niet alleen zorgt het groener maken van de wijk voor een 'minder versteende' uitstraling, ook is het goed voor de klimaatadaptatie. Daarnaast willen we nog veel meer elektrisch gaan rijden met Veemarkt Deelt. Het samen delen van elektrische auto’s zorgt voor lagere kosten en minder problemen met de parkeerbezetting in de wijk. Ook is het natuurlijk een mooie manier om mensen uit de wijk beter te leren kennen.”
​
Wat zit erin voor de buurtbewoners?
​
“Allereerst natuurlijk andere buurtbewoners leren kennen. Voor de deelmobiliteit geldt, hoe meer mensen er gebruik van maken, hoe goedkoper het wordt. Samen werken aan een voorbeeldwijk zorgt ervoor dat de buurt Veemarkt als een buurt van de toekomst wordt gezien. Ik zou het leuk vinden om ons zo door te ontwikkelen, dat wij die trotsheid bewaren en iedere keer laten zien dat wij als buurt voorlopen. “ Dat de buurt Veemarkt als voorbeeld buurt wordt gezien, een buurt van de toekomst.
​
De buurt over 10 jaar
​
“Hoe ik de buurt over 10 jaar zie? Dat je op straat hallo zegt tegen al je buren. Dat als je ergens naar toe moet, je de hoek omloopt en het nieuwste model elektrische auto pakt om op bestemming te komen. En als het hard waait, ik uit mijn raam kijk en een windmolen zie draaien en dan denk ‘met die windenergie verdienen we samen geld voor onze buurt’.”

IN GESPREK MET
Maarten de Rooij, bewoner van de Tuinhof.
Maarten heeft zelf een achtergrond in duurzame energie, met in het bijzonder zonne-energie. Het is begonnen met een aantal werkgroepjes in de buurt. Uiteindelijk zijn er een aantal werkgroepen van over gebleven. Waaronder de groep van energie. ''Wat wij proberen te bereiken is meer verduurzaming en het opwekken van duurzame energie rond de wijk. We proberen bepaalde daken in de wijk te gebruiken voor het opwekken van zonne-energie en waar mogelijk eventueel een zonneveld''.
​
Op dit moment is Maarten samen met de anderen vooral bezig met het creëren van een stukje draagvlak, zowel in de wijk als de belanghebbende erom heen. Door vooral te luisteren naar de behoeftes van de bewoners. “We denken ook na over het opzetten van een bijeenkomst. We zijn benieuwd wat buurtbewoners vinden van het idee om duurzame energie op te wekken. Ook willen we graag iedereen spreken die interesse heeft in het meedoen met het deelauto-project.” vertelt Maarten.
​
Wat maakt het project bijzonder?
​
Maarten heeft vanuit het werkgebied de ambitie om zoveel mogelijke duurzame energie op te wekken. “Door dit samen te doen, wordt de wijk socialer en via het Buurtfonds vergroten we de leefbaarheid en woongeluk”
​
De wijk over 10 jaar
​
Maarten heeft een helder beeld ''Een stuk meer delen, nagenoeg alleen maar elektrisch vervoer in de wijk. Daarnaast dat de elektriciteit voor het grootste deel opgewekt wordt in de wijk zelf. Ook door zonne-carports. Deze rondom met groen bedekken en energie opwekken, voor onder andere de auto’s die daaronder geparkeerd staan.”
​
Wat zit er in voor de ander?
​
“Alle initiatieven zorgen voor een duurzamere en mooiere wijk. Ook het buurtfonds geeft een boost aan de buurt. Het geld uit het buurtfonds wordt namelijk geïnvesteerd om de wijk bijvoorbeeld
te vergroenen. Hierdoor gaat de waarde van
de wijk ook omhoog. Maar het
belangrijkste is: Zo wonen we met
elkaar, elke dag, in een hele fijne
buurt in Utrecht.”
